Coronavirus, strašák elit

29. 03. 2020 13:41:06
„Komunistický virus“, který dle drobně upraveného sloganu dává „každému dle jeho potřeb, přežíváme jen dle svých schopností“, zcela zrovnoprávnil celou společnost.

Není ušetřen nikdo, od bezdomovce přes premiéra až po královskou hlavu pomazanou.

Zatím nemáme žádný opravdu účinný a klinicky odzkoušený lék, vakcínu, prostě nic. Záleží jen na náhodě, našem imunitním systému a celkovém zdraví. To je absolutní šok zejména pro mocné tohoto světa. Dnes už totiž při dostatku peněz a péče není téměř nic, na co by bylo možné tak rychle, a nikoliv hezky umřít. Udušení bylo vždy bráno jako jedna z nejhorších smrtí, čestná poprava byla setnutím nebo v novějších dobách zastřelením, nikoliv potupné oběšení. A teď toto. Hrozný děs, jste „pánem světa a přilehlého vesmíru“ a může vás dostat takové malé nic. Současná medicína vám může vyměnit téměř libovolný orgán, oddálit téměř jakoukoliv chorobu. Jenže tady to nějak nejde.

Absolutní šok je vidět na reakci mnoha států. Hlavně vše probíhá v intencích klasické reakce na traumatickou událost, kdy racionální a smysluplné konání nastupuje až řadu dní po vlastní katastrofě.

U zemětřesení nebo jiné živelné katastrofy se to řeší vysláním týmů odjinud, protože ty na rozdíl od místních postupují racionálně a systematicky. Jenže tady by musel přistát mimozemšťan, protože panika, jak vlna tsunami, oběhla celý svět. Dokonce v několika po sobě jdoucích vlnách.

Následky zejména v ekonomické oblasti jsou dnes už tak násobně větší, než by odpovídalo reálnému stavu věcí. V průběhu roku si většina lidí dopřeje dovolenou, od pár dnů až po několik týdnů. Jaký to má vliv – vlastně nula. S touto věcí počítáme, není to tedy nic zásadního. Dnešní „nucená dovolená“ tedy není nic tak úplně tragického. Reakce trhů a vlastně všech? Totální výprodeje, konec s podnikáním a panika. Následky možná zabijí více lidí než vlastní virus. Po takhle intenzivním stresu bude následovat do roku dvou řada chorob a proč to neříct, i sebevražd. To je dobře popsáno v literatuře, tenhle efekt se projevil například u obyvatel Lenigradu po skončené blokádě. Obecně to platí po každé velké protahované katastrofě.

Ano, sektor služeb je teď velmi paralyzován. Problém je, že jsme už ve stavu, kdy za vytváření hodnot bylo považováno i zkoumání unisex WC atd. (doplnit dle zkušeností). Jak se ukazuje, v okamžiku skutečně zásadního problému nám toto opravdu „hodně“ pomáhá.

Dobrou zprávou je, že jakýkoliv opravdu velký vojenský konflikt je v dnešním světě nemyslitelný. Nebo by musel trvat maximálně dva až tři dny, protože pak dojdou náhradní díly do výzbroje a další má na skladě (nebo je vyrobí) jedině dodavatel v Číně...

Do toho ještě spekulace o původu viru. Naštěstí sovětští, pardon, ruští, oprava, američtí!!! vědci potvrzují přírodní původ viru. Z vyjádření paní doktorky Pekové i doktora Svobody jsem pochopil, že virus je opravdu přírodní a vypadá asi něco jako zajíc se psí hlavou. Pardon, vlastně luskoun s netopýří. Paní geniální příroda si prostě pohrála. Třeba se jednou i dozvíme její jméno a pracovní zařazení, že. Pro konspirační teoretiky je virus, který likviduje „pouze slabé kusy ze stáda a silné nechává“ námětem pro úžasné konstrukce.

Do toho ještě publikované údaje o smrtnosti, kdy při zcela funkčním zdravotnictví jsme max. na dvou procentech, při zkolabovaném zdravotním systému i na deseti. Děsivá španělské chřipka měla v Evropě dopočítanou smrtnost okolo půl procenta.

Vzhledem k tomu, že se vir docela šíří i v teplých krajinách, pak na sezónní záležitost to moc nevypadá a léto asi nepomůže. Ostatně, co virus doopravdy umí, to se během pár měsíců možná dovíme v Africe.

Virus se zatím šíří srovnatelně s chřipkou, kdy ta promoří cca 20% populace. Takže prostou matematikou dospějeme k tomu, že při prudkém nárustu a kolapsu zdravotnictví by v relativně krátkém čase umřelo 1-2% celkové populace. Což jsou ztráty srovnatelné s malou válkou. To si v naší společnosti, která je posedlá kultem mládí a „nesmrtelností“ nemůže dovolit žádný politik. Ohrozilo by to i základy společenské dohody.

Cynik by mohl kontrovat tím, že tak jako tak umře ročně plus mínus mezi 1-2% populace. Celkový nárůst v nejhorším scénáři tedy máme jen na plus mínus dvojnásobku ročního průměru. Před 50 a více lety by to nikdo asi až tak neřešil. Jenže od té doby se celý svět (naštěstí!) hodně posunul.

Toto vše elity moc dobře vědí. Proto ona místy až nepřiměřená reakce.

Jenže to taky může být celé trochu jinak. Dle vědců z Oxfordu je už promořena značná část populace a vidíme už jen špičku odtávajícího ledovce. Ostatně, řada úmrtí starších lidí na divné zápaly plic a respirační potíže nebyla jen v Itálii, i v naší republice by se na přelomu roku dalo najít dost případů. Akorát se tehdy netestovalo, a tak to uniklo pozornosti. Pak by to ovšem znamenalo jediné – počet skutečných případů je opravdu řádově větší a smrtnost řádově menší. Data z Číny totiž opravdu díky jiné metodice nelze brát za bernou minci (bez klinických příznaků i s pozitivním testem na vir nebyl dotyčný zařazen do statistiky). Pokud je opravdu 70-80 % pacientů bez příznaků nebo jen s velmi mírnými příznaky, pak Čína měla statisíce reálných případů. Podobně by to vypadalo všude a pak tu máme obraz chřipky s horším průběhem. Vypnout kvůli tomu skoro celou světovou ekonomiku, důsledky radši nedomýšlet. Největší světová blamáž. Oxford nemůže mít pravdu.

Tak jako tak je to největší otřes pro elity za mnoho desítek let. Prakticky každé řešení je trochu nebo víc špatně, obrana chabá a účet na konci bude v každém případě nepěkný.

Malá kulička s výrůstky je ten největší strašák, srovnatelný s atomovou pumou. Ale tohle je horší, bomba by se v hodně hlubokém krytu možná dala přežít. Tuhle malou mršku si můžete nevědomky přinést s sebou (nebo v sobě) i do toho nejbezpečnějšího krytu. Proto tolik děsí.

Nikdo nemá nic jisté...

Autor: Radim Vajchr | neděle 29.3.2020 13:41 | karma článku: 14.80 | přečteno: 497x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 612 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2697

Soukromý podnikatel, profesí též ekonom a analytik. Po šesti letech působení v komunální politice se už nedivím téměř ničemu. Z nynější pozice vnějšího pozorovatele se tím začínám i bavit. Ale stávající vývoj mě nebaví...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...