Drobné pro MUDr. Ratha

16. 05. 2012 13:22:52
Tak v krabičce bylo 7, v domečku nějakých 30 melounků. V podstatě naprosto drobné peníze ve srovnání s tím, o jaký balík se jednalo. Nějak mi nejde dohromady, že u zakázek Středočeského kraje by byla provize tak nízká. Nebo že by přece jen byl pan Rath slušný člověk a řekl si o 3% procenta provize místo obvyklých 10 a více procent?

Ono by to docela sedělo. Rekonstrukce za cca 215 mil., z toho zaokrouhleně 3% máme nějakých těch 7 mega. Nemocnice za miliardu, to je těch 30. To je velmi solidní, pro všechny strany přijatelná a v daných místních poměrech nezvykle nízká provize. Takhle nízká provize se platila naposled v 90. letech, od té doby vzrostla řádově. Včetně předražování velkých státních zakázek o 40 až 80%, v průměru je to procent 60%. Z něčeho je nutné zvýšené provize zaplatit, to chápou všechny zúčastněné strany. Uvedená čísla Vám u piva potvrdí zástupce každé větší stavební firmy. Za střízliva to zapře a nebude si vyřčená slova pamatovat.

Předražování zakázek tak potvrdí „pouze“ vlastně každá dokončená kontrola NKÚ z poslední doby, včetně těch výše zmíněných 60%. Pozor, teď mluvím o velkých stavebních zakázkách, u malých se strhl poslední dobou takový boj, že se provize nevedou. Vzhledem ke konkurenčnímu boji a rozpočtům „na krev“ na ně nezbývá. Jde o zakázky, které jsou pod limitem zákona o veřejných zakázkách. U velkých zakázek se nic neděje, tam je „vaty“ stále víc než dost.

Ale i tady trochu (nepatrně) přituhuje. Takže zajistit si zakázku za nějaké výše zmíněné tři procenta, to je velmi solidní. Je to i jakási nepsaná míra ve světě, o které se nemluví, která se však dodržuje. Že jde mnohdy o přiznanou položku, kterou je nutno následně i řádně zdanit, je už nad rámec chápání místních. To ovšem odbočuji, zpátky k tématu.

Pan Rath za rozumnou taxu 3% zařídil vše potřebné a díky váze své osobnosti šlo vše jako po másle. Firma takový výdaj přežila, měla zajištěnou práci a všichni byli spokojeni.

A do toho vpadne policie a idylku pokazí. Všichni ostatní, kteří berou řádově vyšší provize či řada jiných kauz s propadem řádově vyšším (třeba pražský okruh), se ocitne na periférii zájmu médií i policie. Tady máme to správné sousto, lumpa ze sněmovny. Ne, teď se nechci pana doktora zastávat. Osobně ho považuji za velmi inteligentního a všeho schopného pána. O jeho morálním kreditu pak mám vážné pochyby.

Jen mi připadá, že se opět vyloví relativně malá rybka a velcí tlustí kapříci zůstanou. O to víc v klidu, protože vylovená rybka bude sebou řádně mrskat a svede veškerou pozornost na sebe.

Nikoliv na systém, který růst tlustých kapříků umožňuje. Ten zůstane ke všeobecné spokojenosti zainteresovaných zachován.

Autor: Radim Vajchr | středa 16.5.2012 13:22 | karma článku: 17.13 | přečteno: 908x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 250 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 427 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 108 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 590 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2697

Soukromý podnikatel, profesí též ekonom a analytik. Po šesti letech působení v komunální politice se už nedivím téměř ničemu. Z nynější pozice vnějšího pozorovatele se tím začínám i bavit. Ale stávající vývoj mě nebaví...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...