Marketingový objev na Nobelovku z USA

31. 12. 2016 16:44:14
Poslední marketingový objev z USA jednoznačně aspiruje na Nobelovu cenu. Také ho nositel této ceny doporučuje.

Uplynulý rok přinesl mnoho nového, tu více či méně inovativního. Některé objevy jsou ovšem přelomové. Jejich význam je zřejmý hned od počátku. Podívejme se na jeden z těch nejzásadnějších, týkající se marketingu.

Co je to vlastně marketing? Použiji zde definici americké marketingové asociace: "Marketing je činnost, soubor institucí a procesů pro vytváření, komunikování, dodávání a výměnu nabídek, které mají hodnotu pro zákazníky, klienty, partnery a společnost jako celek."

Můžeme použít definici českého autora J. Světlíka: "Marketing je proces řízení, jehož výsledkem je poznání, předvídání, ovlivňování a v konečné fázi uspokojení potřeb a přání zákazníka efektivním a výhodným způsobem zajišťujícím splnění cílů organizace.”

Obecně jde tedy o proces, který by měl být neviditelný, zdánlivě zcela přirozený a měl by přinést maximální užitek všem stranám. Součástí marketingu je samozřejmě i reklama, v ideálním případě opět neviditelná. Svého času byla hitem v tomto směru tzv. virální videa, než to spotřebitel prohlédl. Zdánlivě tedy ideální marketing neexistuje. Až do letošního roku ne. Podařil se ovšem přelomový objev. Dokonce je znám celý tým, který jej stvořil.

Byl tak nenápadný, že si nikdo v okamžiku jeho nasazení ničeho nevšiml. Dokonce ani služby typu CIA, FBI, NSA a nevím kdo všechno vlastně dál. Fungoval zcela přirozeně a jen za 0,2% nákladové ceny konkurenční firmy. Dokázal zajistit podfinancované, podceňované a nezkušené firmě úspěch. Sám tým tím získal obrovské renomé. Najmutí tohoto týmu by mělo být snem všech ředitelů korporací, expandujících firem nebo státních institucí. Z tohoto důvodu ani nepřefakturoval náklady podporované firmě, která díky jemu ovládla trh v USA. Zejména pak má doporučení nositele Nobelovy ceny, což je největší plus. Kdo je tedy oním geniálním marketingovým týmem?

Jmenovitý seznam čítá 35 jmen. Jen shodou nešťastných okolností je zcela shodný se seznamem vyhoštěných diplomatů, kteří prý politickým marketingem ovlivnili a tím i vyhráli Trumpovi volby. Opravdu neuvěřitelný výkon za neuvěřitelnou cenu.

Shrňme to – 35 lidí dělalo cca 7 měsíců svoji práci. Nikdo si toho nevšiml, bylo to odhaleno až zpětně. Už to je výkon nadlidský, rozpočet tajných služeb USA (bez FBI) je jen 1,5násobkem rozpočtu celé České republiky. Takže za ty prachy snad něco dělají (doufejme).

Vzhledem k tomu, že pro marketingový tým to byl spíše vedlejšák k jejich dalším činnostem, pak nákladovou cenu za jednoho odhadněme tak na 100t měsíčně. Prostým násobením dostaneme částku bratru 25mil., samozřejmě korun, koho zajímá cena v nějaké jiné měně, jakou je dolar.

Náklady na kampaň paní Hillary převýšily druhou stranu o nějakých 12,826 miliardy (ano, dvanáct miliard osm set dvacet šest miliónů) korun. Řekněme, že základní náklady se anulovaly, takže vezmeme jen to navýšení. 12,8 mld versus 25 mil je v procentech 0,2 (omlouvám se za zaokrouhlování). Opakuji, cena neuvěřitelná, výsledky také.

Jednoznačně je ovšem garantuje a doporučuje nositel Nobelovy ceny míru, pravděpodobně keňský? občan z Mombasy ? s prokazatelně padělaným rodným listem a dle zákonů koránu muslim B. Obama. Ten padělaný rodný list má řešit Kongres USA na základě skončeného vyšetřování šerifa Arpia z Arizony. To druhé vyplývá z toho, že jednou muslim, navždy muslim. Obama byl veden jako muslimský student. Tedy doporučení naprosto důvěryhodné a nezpochybnitelné autority, přímo křišťálově čisté, už nemůže být křišťálově čistější.

Jen tak mimochodem, povinností všech tajných služeb je snažit se získat co nejvíce informací a případně co nejvíce ovlivnit situaci ve svůj prospěch v cizích zemích. Úkolem všech kontrašpionáží je tomu co nejvíce bránit. Tak to je a pokud některý ze zaměstnanců těchto bohulibých institucí tak nečiní, měl by neprodleně dostat padáka. Všichni se tedy snaží, seč to jde. Stále něco činí.

Pokud opravdu činnost 35 lidí, ke všemu ještě očekávaná a předpokládaná, tedy pod nepřetržitým nenápadným dohledem, vedla k vítězství jakéhokoliv kandidáta kdekoliv, pak je to bez legrace na Nobelovu cenu. Byť jsme v politickém marketingu, tedy vlastně ekonomice. Tady se cena sice jmenuje Nobelova cena za ekonomii, ale není z Nobelova odkazu. Platí jí Švédská národní banka. Ostatně, tak je to se vším.

Zkrátka a dobře, aby světovou velmoc ohrozila a zásadním způsobem změnila jedna, řekněme třída absolventů ze školy FSB-GRU, je maximálně zábavnou historkou na dnešní silvestrovský den. Nedovedu si totiž představit, co by s USA dělala násobně aktivnější Čína. Ale možná je to pravda a pak jsou páni v USA je vleku ještě někoho mocnějšího. Že by oblast 51? Nebo Pražský hrad?

Z hlediska politického se ovšem poslední kroky pana Obamy začínají blížit k zatím nikým nepřekonanému ideálu, jak si zničit řadu let budovanou politickou kariéru a popularitu.

Klausově amnestii na odchodnou.

Autor: Radim Vajchr | sobota 31.12.2016 16:44 | karma článku: 35.46 | přečteno: 1350x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 317 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2697

Soukromý podnikatel, profesí též ekonom a analytik. Po šesti letech působení v komunální politice se už nedivím téměř ničemu. Z nynější pozice vnějšího pozorovatele se tím začínám i bavit. Ale stávající vývoj mě nebaví...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...